DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Zeleninové recepty

Zeleninové recepty...

Houbová šlamastika
Ingredience:
1 pytlík mražených fazolových lusků,
3 paprikové lusky zelené nakrájené nadrobno,
3 rajčata oloupaná nakrájená na osminky,
1/2 kg hub čerstvých, ale kdo má v mrazáku, tak mohou být a nebo žampiony nakrájet na menší kousky,
15 dkg šunkového salámu nakrájet nadrobno,
1 větší cibule,
1 šlehačku,
1-2 kávové lžičky hladké mouky,
sůl,
olej,
Příprava:
Postup přípravy:
Cibuli zpěníme na trošce oleje.Na cibulku dáme všechny ostatní ingredience mimo šlehačky a mouky. Všechno dohromady dusíme, až je vše měkké. Do šlehačky dáme mouku, rozmícháme a zalijeme šlamastiku.Osolime
a necháme přejít varem a máme hotovo.Mužeme jíst teplé, nebo studené.
Doporučená příloha:
brambory k teplé šlamastice,chléb ke studené.
 
Salát z červenou řepou
Ingredience :
1 kg bílého zelí,
1 kg červené řepy,
1/2 kg cibule,
Nálev:
1/2 l vody,
4 dcl octa,
2 lžíce soli,
12 dkg cukru,
1 hrnek nastrouhaného křenu,
Příprava:
Postup přípravy:
Řepu nejdříve obvaříme,aby nám šla olupat.Potom nakrájíme zelí jako na nakládání a cibuli na drobno.Pak zalijeme
nálevem a přidáme nastrouhaný křen.Vše promícháme a necháme 24 hod. uležet.
Sterilujeme 15 min. na 80 stupnů.
Plněné paprikové lusky se šlehačkou
Ingredience:
5 paprikových lusků (podle velikosti)
2-3 oloupané rajčata,
šlehačku,
vegetu,
Náplň.
1 rohlík nakrájený na drobné kostičky,
10 dkg uzeného,
10 dkg měkkého salámu,
10 dkg sýru ementálu,
2 vejce , cibule,
sůl, pepř, sladkou papriku,
Olej na vymazání pekáčku.
Příprava:
Postup přípravy:
Rohlík, uzené, salám, sýr, cibuli rozkrájíme na malé kostičky.Přidáme vejce, sůl, pepř a zamícháme.Naplníme
paprikové lusky a vložíme do olejem vymazaného pekáčku a vysypaného vegetou.Přidáme rozkrájená rajčata
a dáme do trouby zapéct do růžova.Když jsou papriky růžové , tak je obrátíme a zalijeme šlehačkou a ještě chvíli dusíme.

Doporučená příloha:
brambor nebo může být i chleba.

Květákový nákyp se sýrem.
Ingredience
1 květák
4 dcl mléka
1 lžíce hrubé mouky
10 dkg sýra cihly
2 lžíce másla
sůl nebo Podravka
strouhanka
Postup:
Květák namočíme do teplé osolené vody , aby nám vyplavaly případné nečistoty.Pak ho dáme do čisté osolené vody
a vaříme asi 15 minut.Uvařený květák rozebereme na malé růžičky.Košťál rozsekáme na drobné kousky.Mléko rozšleháme s moukou a žloutky ,přidáme 3/4 nastrouhaného sýra,ochutíme podravkou nebo dáme sůl a do směsi přidáme růžičky květáku.Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.Pekáček vymažeme asi lžící másla a vysypeme strouhankou.Vložíme květákovou směs, pokapeme zbylým rozpuštěnýn máslem a zapečeme dozlatova.Koncem pečení posypeme zbytkem
strouhaného sýra.
 
Cuketa s kuřecím masem.
Ingredience:
2 mladé cukety
2 kuřecí prsa
15 dkg čerstvích hub nebo žampiónů
2 stroužky česneku, 1 větší cibule
1 paprika červená a zelená
2 rajčata
1/2 lžíčky oregána
sůl, pepř, olej
Postup:
Cuketu nakrájíme na kostičky.Pokud jsou mladé ,nemusíme je loupat,větší cukety zbavíme slupky.Maso nakrájíme na nudličky , cibuli nasekáme nadrobno a česnek na plátky.Papriky pokrájíme na proužky a rajčata na osminky.Ve větší hluboké pánvi rozehřejeme olej , vložíme maso , které osolíme a opepříme, a za stálého míchání zprudka opékáme.Přidáme cibuli, houby , česnek a papriky, vše promícháme a dál za stálého míchání opékáme.Vmícháme cukety , směs trochu podlijeme vodou asi 10 minut dusíme pod poklicí.Nakonec přidáme rajčata dochutíme
oregánem a ještě chvíli dusíme bez pokličky , aby se většina šťávy odpařila.Múžeme podávat s bílým pečivem.
 
Brokolice zapečená se žampióny.
Ingredience: 
1 brokolice¨asi 25 dkg
15 dkg žampiónů
2-3 vajíčka
5 dkg cihly nastrouhat
sůl,kmín
Postup: 
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme.Mezi tím nakrájíme oloupané žampióny a na oleji orestujeme na pánvi.Přidáme najemno nakrájenou brokolici osolíme a okmínujeme .Chvíli podusíme .Zalijeme rozšlehanými vejci smíchanými se strouhaným sýrem.Přikryjeme a necháme chvíli zapéci.
Podáváme samotné nebo s vařeným bramborem.
 
Cuketový nákyp.
Ingredience: 
1 cuketa středně velkou cuketu nastrouhat  na velké slzy
1 hrnek polohrubé mouky
30 dkg cihly nastrouhat
30 dkg měkkého salámu nakrájet na kostičky
1 prášek do pečiva
3 vejce
1 dcl oleje
1 větší cibule nakrájet nadrobno
česnek, pepř,sůl, vegeta
Postup:
Všechny ingredience pořádně promícháme a  nalejeme na  pekáč s rozpáleným olejem. Pečeme v troubě do  zlatova.
 
Zeleninový tatarák.
Ingredience:
2 polévkové lžíce nastrouhaná najemno mrkve (1 středně velká)
2 pol. lžíce celéru (1/4 středně velký celér)
4 stroužky utřeného česneku
4 lžíce nastrouhaných vlašských ořechů
4 lžíce nastrouhané cihly
1 cibule nakrájené nadrobno
olej, worcestr,sladká a pálivá paprika, kečup,sůl,
Postup:
Všechny suroviny si dáme do misky a ochutíme . Dáváme na topinky , které smažíme na oleji.
Topinky osušíme na papírové utěrce.
Cuketové placičky.
Ingredince:
1 středně velkou cuketu
1 cibuli nakrájet na drobno
2 stroužky česneku
15 dkg nivy 
1 hrnek ovesných vloček
2 vajíčka
2 lžice strouhanky
podravku na dochucení
olej na smažení nebo můžeme péct v troubě na pečícím papíře . To je na sucho.
Postup:
Cuketu si nejdříve olupeme a zbavíme jadřinců.Když je menší, nemusíme loupat a jadřince necháme. Potom ji
nastroháme nahrubo.
Přidáme všechny ostatní ingredience.Necháme asi hodinu odstát , aby se nám vločky namočily,Podle chuti ještě
dosolíme.Na rozpálený olej tvoříme lžicí placičky a z obou stran je pozvolna usmažíme. 
Příloha:
zelenina