Bezmasé recepty
Bezmasé recepty.
.Halušky s brynzou.
Ingredience:
těsto :
5 středně velkých brambor
50 dkg polohrubé mouky
1 vejce
1 dcl studené vody
sůl
Na dochucení potřebujeme brynzu (nejlépe slovenskou), špek, 2 lžíce zakysané smetany na zředění brynzy
Postup:
Syrové brambory nastrouháme na jemno (jako na bramboráky) přidáme mouku ,sůl, vejce , vodu a řádně promícháme.Těsto házíme do vařící vody přez haluškové struhadlo nebo síto ( má velké díry).Když halušky vyplavou , tak je scedíme .Halušky
můžeme zamíchat do brynzy nebo jen si dát na vrch a posypeme škvarky ze špeku.
Kdo nemá rád brynzu, tak si může dát k tomu zelí a je to taky výborné.
Kedlubnovo - mrkvové lívanečky.
Ingredience:
1 větší kedluben nastrouhaný nahrubo
1 větší mrkev nastrouhaná najemno
Nastrouhaný křen asi 5 dkg může být i více
3 vejce
5 lžíc polohrubé mouky
sůl dle chuti
Na zdobení salám (nemusí být), strouhaná niva, kousek rajčete.
Postup:
Kedlubnu , mrkev , křen nastrouháme ,přidáme ostatní ingredience a řádně promícháme.Potom na lívanečníku pečeme lívanečky ,které zdobíme salámem, nivou a rajčeteme.
Škubánky s mákem.
Ingredience:
1 kg brambor
20 dkg hrubé mouky
sůl
mletý mák
cukr
máslo na pomaštění
Postup:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.Pak polovinu vody slijeme.Do brambor uděláme druhým koncem vařečky díry a zasypeme moukou.Hrnec zakryjeme pokličkoua necháme na velmi mírném ohni mouku propařit Po propaření brambory s moukou pořádně rozšťoucháme.Lžíci namočenou v horkém másle vykrajujeme škubánky,
sypeme je mletým mákem , cukrem a omastíme.Druhý den můžeme zbylé škubánky opéci na sádle a podávat se špenátem.
Ovocné knedlíky.
Ingredience:
1 kostka tvarohu
25 dkg hrubé mouky
1 rovná lžíčka prášku do pečiva
1 lžíce rozpuštěného másla, špetka soli
podle potřeby trochu mléka,1 vejce
máslo na pomaštění, cukr, tvaroh na posypání nebo kdo co má rád
Postup:
Tvaroh rozdrobíme do mouky smíchané s práškem do pečiva ,vejce rozšleháme se solí a máslem.Rozšlehané vejce spojíme s tvarohem a moukou a vypracujeme hladké těsto.Pokud je příliš husté přidáme mléko.Těsto rozválíme a nakrájíme si čtverečky do kterých balíme ovoce dle libosti.Vodu v kastrólu přivedeme k varu , vhodíme knedlíky ,které vaříme asi 8 minut.Hotové knedlíky vyjmeme z vody cedníkem , necháme okapat a každý propíchneme vidličkou.Na talíří pocukrujeme ,pomastíme máslem a posypeme strouhaným tvarohem
Špekové knedlíky.
Ingredience:
40 dkg veky nakrájet na kostičky a nechat okorat nejlépe do druhého dne
2 velkké cibule na krájet nadrobno
40 dkg anglické slaniny nakrájet na kostičky a orestovat
4 dcl mléka
3 vejce
10 lžíc hrubé mouky
sůl, muškátové koření,
petželka
Postup:
Veku namočíme do mléka a přidáme ostatní ingredience a máme hotové těsto.Z těsta tvoříme koule asi v průměru
6 cm., pak je hodíme je do vařící vody a vaříme asi 12 minut.
Příloha:
Vařené zelí nebo špenát.
Houbovec.
Ingredience:
8 rohlíků
30 dkg uzeného bůčku
1 větší cubule
5 stroužků česneku
3 vejce
3 hrsti sušených hub
4 lžíce krupice
5 dcl mléka
sůl,majoránka
Postup:
Nejdříve si dáme vařit houby s troškou kmínu a zároveň dáme vařit uzený bůček.Potom si nakrájíme rohlíky na kolečka a namočíme do mléka.Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme,přidáme k rohlíkům.Dále pak přidáme uvařené houby
i trochu houbové vody asi 2dcl., maso nakrájené na kostčky .Na konec přidáme ostatní ingredience a vše pořádě prohněteme nejlépe rukou.Můžeme přilít i vodu s uzeného masa. Také asi 2dcl.
Vznikla nám řidší kaše a tu nalejeme na plech s vyšším okrajem a rozpáleným tukem.(sádlo,olej).Dáme do trouby
a upečeme dozlatova.
Houbové rizoto.
Ingredience:
1hrnek (250ml) rýže
11/2- 2 hrnky vody
cibule, 4 hhřebíčky
Čerstvé houby,nebo kdo má v mrazáku,
kmín, cibule,česnek, podravka,
Postup:
Rýži si propláchneme teplou vodou , dáme do hrnku , osolíme přidáme cibuli, ve které máme píchnutý
hřebíček. Všechno zalijeme vodou a dáme vařit.
Houby nakrájíme na malé kousky a podusíme na zpěněné cibuli a česneku.Vodu z hub vysmažíme,
a potom do hub zamícháme uvařenou rýži.Na konec dochutíme podravkou.
Jahodové nočky
Ingredience:
1 kostka tvarohu
4dkg změklého másla,1 žloutek,
1 lžíčka cukru,špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru,
6 dkg dětské krupičky,sníh z bílku
Nakrájené a rozvařené jahody nebo borůvky, meruňky,
škvařené máslo, cukr na posypání
Postup:
Máslo utřeme se žloutkem, pak přidáme tvaroh, sůl, cukr, citronovou kůru a dětskou krupičku.
Směs řédně promícháme a necháme asi 10 minut odležet. Nakonec do směsi lehce zamícháme bílek.
Lžící vykrajujeme nočky, která házíme do vroucí vody. Když nočky vyplavou na hladinu , tak je můžeme
vyndat jsou uvařené.
Hotové nočky polijeme rozvařenýma jahodama , pocukrujeme a omastíme rozpuštěným máslem.
Když nemáme ovoce můžeme posypat upraženou strouhánkou.
Fleky se zelím.
Ingredience:
1/2 balíčku širokých nudlí
1 malá hlavička nakrouhaného zelí
kmín, olej, sůl,
1lžička podravky
1 větěí cibule,
3 stroužky česneku,
25 dkg anglické slaniny (nemusí být)
Postup:
Dáme si zpěnit cibuli a česnek. Na to nasypeme nakrouhané zelí , které osolíme,okmínujeme a opepříme.
Dusíme do poloměkka. Než máme zelí hotové , tak si uvaříme nudle a vyškvaříme anglickou slaninu.Nudle i slaninu
dáme na zelí a dochutíme podravkou. Vše dobře promícháme a ještě prohřejeme.
Bramborák z vařených brambor.
Ingredience:
6 středně velkých uvařených brambor
1/4 l mléka
1 pol. lžice krupice
1 pol. lžice pol. mouky
2 vajíčka
1 cibuli
4 stroužky česneku
sůl. pepř, majoránku,
sádlo na vymazání pekče
Postup.
Vychladlé uvařené brambory nastrouháme najemno. Dále pak přidáme ostatní ingredience a řádně promícháme.
Když by se nám to zdálo řidké , tak můžeme přidat trochu mouky.Vymažeme si pekáček sádlem a nalijeme
nato těsto.Pečme v troubě dozlatova.
Kdo by měl chuť , tak si může do těsta nakrájet trošku měkkého salámu.
Bramborové placky se škvarkama
Ingredience.
bramborové těsto, do kterého jsme dali 2 dkg droždí rozmíchaných v trošce mléka.
mleté škvarky
hrubou sůl, kmín,
Postup:
Nejdříve si uděláme bramborové těsto , jako na knedlíky.Potom si vykrajujeme skleničkou kolečka.
Na každé kolečko dáme trochu škvarků a posypeme solí a kmínem.
Pečeme v troubě do růžova na pečícím papíře.
Babičiny vdolečky
Ingredience:
50 dkg polohrubé mouky,
20 dkg vařených brambor,
8 dkg tuku,
8 dkg cukru,
1 vejce,
1 malá lžíčka soli,
3 dkg droždí,
1 šálek mléka,
skořicový cukr,
rozpuštěné máslo
Příprava:
Postu přípravy,
Do mísy dáme mouku,nastrouhané brmbory,přidáme sůl trochu cukru,vejce,vlahé mléko a vlahý tuk.Vypracujeme těsto a necháme vykynout.Po vykynutí vykrajujeme skleničkou vdolečky asi 2 cm. vysoké.Pečeme je na rozpáleném tuku.Nemusí plavat.Můžeme je péci i na sucho v troubě.Potom namažeme rozpuštěným máslem a posypeme
skořicovým cukrem.
Palačinky
Ingredience:
1/4 l mléka
8 lžíc polohrubé mouky
2 vejce
10 dkg másla rozpustit
špetku soli
cukr dle chuti
Postup:
Všechny ingredience elektrickýnm šlehačem rozšleháme.Dáme péci na rozpálenou pánev.Olej nepoužíváme pečeme na sucho.Palačinky mažeme buď džemem nebo ochuceným tvarohem.Palačinky můžeme plnit také špenátem, ale to nedáváme do těsta cukr.
Lívance.
Ingredience:
25 dkg polohrubé mouky
2 žloutky
2 lžíce cukru
1/2 l kefíru
sůl
sníh ze 2 bílků
Na namazání džem,ochucený tvaroh , nebo posypat skořicovým cukre
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem,přidáme kefír a mouku ,sůl.Vše zašleháme a nakonec lehce zamícháme sníh.Pečeme na oleji
na lívanečníku.Můžeme mazat nebo sypat dle chuti.
Bramborové štrůdliky s jablky
Ingredience:
klasické bramborové těsto na knedlíky (raději udělat sami)
nastrouhaná jablka,skořicový cukr
olej na smažení
Postup:
Nejdříve si uděláme těsto ,které vyválíme na placku asi 1 cm silnou.Potom vykrojíme obdelníky,
nebo vetší kolečka,Na jednu polovinu dáme nastrouhaná jablka, které posypeme skořicovým cukrem.Druhou
polovinu přehneme a kraje zamačkáme.
Štrůdliky pečeme na pánvi na oleji, pozvolna po obou strnách dozlatova.
Houskový knedlík.
Ingredience:
30 dkg polohrubé mouky
20 dkg hrubé mouky
1 vajíčko
3 dcl vlažného mléka
1 lžička soli
1 starší rohlík
3 dkg kvasnic
špetka cukru
Postup:
Do misky si nasypeme mouku a přidáme sůl, vajíčko, špetku cukru. Zalijeme vlažným mlékem s rozmíchanými
kvasnicemi. Vše promícháme a vypracujeme těsto. Nakonec zapracujeme rohlík nakrájený na kostičky.
Těsto dáme vykynout . Po vykynutí uděláme 3 šišky a ještě je necháme chvíli kynout.
Mezi tím si dáme vařit. Do vroucí vody knedlíky hodíme a vaříme asi 18 minut.
Po vytažení knedlíky ihned propícháme špejlí, aby se nám nesrazily
.
Lívanečky.
Ingredience:
1/4 l. mléka vlažného
18 dkg hladké mouky
2,5 dkg cukru moučka
1 vajíčko
1 dkg droždí
1/2 lžičky soli
olej na smažení
marmeláda, tvaroh, skořicový cukr,
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a promícháme. Přisypeme ostatní ingredience a vše řádně promícháme.
Necháme asi půl hodiny na teplém místě vykynout.
Potom smažíme na oleji po obou stranách malé lívanečky.
Lívanečky mažeme marmeládou a zdobíme tvarohem. Nebo jenom posypeme skořicovým cukrem.
Hrníčkové knedlíky.
Ingredience:
1 hrnek hrubé mouky 1/4l
1 hrnek mléka
2 žloutky
2 rohlíky nakrájené na kostičky
1 lžička soli
sníh ze dvou bílků
Postup:
Do misky si dáme mouku, mléko ,žloutky a sůl. Vše promícháme a přidáme rohlíky nakrájené na kostičky.
Znovu promícháme a nakonec lehce vmícháme bílky. Těsto naplníme do 2/3 hrnků, které dobře vymažeme.
Nejlépe sádlem, ale můžeme i olejem.
Hrnky postavíme do hrnce s vroucí vodou, která sahá ke spodní části ouška.
Vaříme 30 minut přikryté pokličkou.
Palačinky.
Ingredience:
15 dkg hladké mouky
2 vejce
2 dcl mléka
1 dcl studené vody
5 g cukru
špetka soli
Postup.
Nalejeme si do misky mléko, vodu a přidáme ostatní ingredience. Nejlépe ručním elektrickým šlehačem
prošleháme. Dáme si rozpálit na pánev trošičku oleje a pečeme z obou stran palačinky.
Mažeme džemem , ochuceným tvarohem.
Kynuté knedlíky s ovocem.
Ingredience.
60 dkg poloh. mouky
150 ml podmáslí ( ne z lednice )
150 ml vlažného mléka
10 dkg rozpuštěného másla
1 vanilkový cukr
1 vrchovatá pol. lžíce cukru
1čajová lžička soli
4 dkg kvasnic
1 vajíčko
Postup :
Dáme si do mísy mouku a ostatní ingredience .Kromě kvasnic a vlažného mléka. Kvasnice dáme
do vlažného mléka a řádně rozmícháme. Nalijeme do mísy a vypracujeme těsto. Těsto se nesmí lepit
na mísu. Dáme vykynout. Po vykynutí si ukrajujeme malé kousky , které plníme ovocem.
Necháme je na vále ještě deset minut kynout .
Vaříme na páře asi 10 minut.
Na talíři polejeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem. Nebo , co kdo má rád.
Květákové placičky.
Ingredience:
1 středně velký květák
2 žloutky
2 bílky na sníh
5 lžic polohrubé mouky
3 stroužky česneku
sůl, trochu podravky
olej na smažení
Postup:
Nejdříve si uvaříme květák do měkka .Pak slijeme vodu a nožem rozsekáme. Přidáme všechny ingredience
kromě sněhu. Vše dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh .
Pečeme pozvolna na oleji po obou stranách.
Příloha bramborová kaše .
Houbový pekáček.
Ingredience:
Tvrdé houby
3 cibule
10dkg anglické slaniny
3 stroužky česneku
1 smetana ke šlehání
kmín , sůl ,grilovací koření
Postup:
Do pekáčku si dáme na dno nakrájenou cibuli na kolečka. Potom poklademe čtvrtkami hub, které
pokmínujeme ,osolíme a posypeme anglickou slaninou. Všechno ještě posypeme grilovacím kořením.
Nakonec zalijeme šlehačkou .Pekáček přikryjeme alobalem a pečeme v troubě.
Jako příloha se hodí chléb , nebo brambory.
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta.
Ingredience:
15 dkg dětské krupičky
15 dlg hrubé mouky
300ml. mléka
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 vajíčko
5 dkg másla
Postup :
Nejdříve si uvaříme hustou krupicovou kaši, do které jsme dali máslo ,sůl, cukr . Necháme vychladnout.
Do kaše pak přdáme vajíčko a hrubou mouku. Vypracujeme těsto a plníme libovolným ovocem. Knedlíky uvaříme
ve vroucí vodě.