DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Omáčky

OMÁČKY.

Švestková omáčka
ingredience:
60 dkg uzeného masa (nejlépe krkovice)
25 dkg švestkových povidel
100 ml červeného vína
2 lžíce hladké mouky
1 lžíčka citrónové kůry
skořice, sůl, tlučený hřebíček
na dochucení med
Postup:
Nejdříve si uvaříme maso doměkka.Potom vývar přecedíme a vmícháme švestková povidla s kořením.Chvíli povaříme přidáme víno s hladkou moukou, kterou necháme ještě povařit .Nakonec přidáme citrónovou kůru , sůl a dochutíme medem.
Příloha:
Podáváme s bramborovým knedlíkem, ale může být i houskový.
 
Bleskový Fazolový guláš                       
Ingredience:
40 dkg vepřové kýty (nebo může být i kuřecí.)
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 plechovka červených fazolí
1 gulášová kostka
pepř, sůl, kečup , olej a majoránka
Postup:
Maso si nakrájíme na nudličky a přidáme na zpěněnou cibuli a orestujeme.Zalijeme plechovkou fazolí i s vodou, přidáme všechny ostatní ingredience a když je potřeba podlijeme vodou.Krátce povaříme a nakonec dáme majoránku.
Příloha:
Hodí se úplně vše. Nejraději máme krajíček chleba.
 
Bešamel.
Ingredience:
Asi půl másla
2-3 lžíce hladké mouky
sůl, špetka muškátového květu (nemusí být),
mléko,
Postup:
Nejdříve si uděláme na másle řidkou jíšku a tu pak zalijeme mlékem , abychom  měli omáčku hustou jak po-
třebujeme. Přidáme sůl, muškátové koření. Máme hotovou, omáčku, do které můžeme přidat kopr,nebo křen .
Ingredience přidáváme podle toho , jakou děláme omáčku.
Republikánská omáčka.
Ïngredience:
1/2kg vepřové kýty nebo plecka
1 větší cibule
hrst namočených hub
1 lžička cukru, 1 lžička hořčice ,
1/5dcl piva
šlehačka s trochou hladké mouky,
pepř a sůl, olej,
Postup:
Nejdříve si na oleji necháme zkaramelizovat cukr a pak přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět.
Na cibuli dáme maso, osolíme , opepříme a orestujeme.Přidáme hořčici,  pivo a namočené houby a dusíme
do měkka. Jestli máme málo sosu  přilijeme trochu vody. zahustíme šlehačkou s trochou hladké mouky.
Jako příloha je knedlík
Houbový guláš se smetanou.
Ingredience.
Čerstvé houby nakrájené na větší kousky
sádlo,
cibule,
sladká i trochu pálivé papriky
masox
smetana , 1lžíce hladké mouky,
Postup:
Na sádle si zpěníme nakrájenou cibuli. Na cibulku dáme nakrájené houby a posypeme paprikou. Chvíli podusíme
přidáme masox a zalijeme trochou vody.Vaříme asi půl hodiny a zalijeme smetanou ve které jsme rozmíchali
hladkou mouku.Vše ještě provaříme.
Příloha- houskový knedlík nebo mohou být i těstoviny.
 
Švestková omáčka
Ingredience :
1 švestková povidla asi 30 dkg
kousek másla 1 lžíce hladké mouky
kousek nastrouhaného perníku na strouhání
kousek skořice celé , 4 hřebíčky , 1/2 lžičky suchého zázvoru
sůl, trochu cukru a citronovou kůru
voda
kousek uvařeného uzeného nebo
Postup:
Na másle udělám světlo jíšku .Pak přidám ostatní ingredience a  zaliji vodou. nechám povařit ,aby se nám
chutě spojily . Vyndám skořici a hřebíček. Přidám ještě nastrouhaný perník asi 2-3 lžíce. Ještě chvíli povařím s uzeným
masem.
Příloha - bramborový knedlík.