DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Saláty

            

 Saláty

Salát z rybích zavináčů.
Ingredience:
2 zavináče nakrájené na malé kousky
1 malá plechovka hrášku
2 uvařené mrkve nastrouhat nahrubo
sterilované kukuřice
1 lžička cukru
2 lžíce majolky
sůl, pepř,
Postup:
Všechny ingredience promícháme a necháme uležet do druhého dne.
 
Těstovinový salat
Ingredience:
1/2 balíčku těstovin (mušličky, kolínka, vrtule)
1 malá plechovka hrášku, kukuřice, žampiónů,
15 dkg měkkého salámu
10 dkg tvrdého sýru
3 stroužky česneku
3 lžíce tatarky
1 zakysanou smetanu
sůl, pepř bílý
Postup:
Těstoviny uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout.Pak přidáme nastrouhaný  nahrubo salám, sýr a utřený česnek.Na konec přidáme zbylé ingredience a vše promícháme.Necháme uležet.
 
Kuřecí salát s kuskusem.
Ingredience:
 
20 dkg upečeného kuřecího masa (zbytek od oběda)
1/2 hrnku kuskusu,
1 hrnek vařící vody
2 rajčata,1 salátová okurka,1 menší červená paprika, 1 menší hlávka čínského zelí,
1 cibule, citrónová šťáva,
2 lžíce olivového oleje, sůl dle chuti
1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana,
 
Postup:
Kuskus dáme do misky , zalijeme vařící vodou , osolíme a pokapeme olejem.Vidličkou načechráme a  pod pokličkou necháme odpočinout.Maso,zeleninu a cibuli nakrájíme nadrobno a promícháme s vychladlím kuskusem.Na konec pokapeme citrónovou šťávou a olejem a promícháme s jogurtem.
 
Rybí salát z králíka.
Ingredience:
 Předek s králíka,
1 bílý jogurt,
1/2 skleničky majolky,
1Moravanku,
3 cibule,
hořčice, cukr, sůl, pepř, ocet
 
Postup:
Uvařený předek z králíka obereme a nakrájíme nadrobno.Moravanku, cibuli , také nakrájíme nadrobno.Přidáme bílý jogurt,hořčici, sůl, cukr, ocet.Necháme uležet 24 hod.
 
Pórkový salát.
Ingredience:
1 středně velký pórek
2 kyselejší jablka
1 lžíce podravky
3 lžíce majolky
Postup:
Pórek si nakrájíme na slabounká kolečka , jablka na malé kostičky , pak přidáme majolku, podravku a vše dobře promícháme a necháme uležet alespoň 2 hodiny.Výborná příloha k masům.Nebo můžeme jíst s bílým pečivem.
 
Salát s čínského zelí plný vitamínů.
Ingredience:
1 menší čínské zelí
1 červená paprika
1mrkev
1 větší cibule
kousek křenu
bylinky (petželka, oregáno, dle chuti)
Italská zálivka, 1 lžíce worcestru
sůl, pepř
Postup:
Vše nakrájíme nadrobno a křen nastrouháme.osolíme a opepříme.Na konec zalijeme worcestrem a zálivkou.Promícháme a necháme chvíli uležet.. 
 
Tátův salát.
Ingredience.
2 mrkve nastrouhat nahrubo
1/2 celeru nastrouhat najemno
1 cibule
2 kyselejší jablka nastrouhat nahrubo
1 lžíce majolky
1 zakysaná smetana
sůl, pepř
Postup:
Mrkev, celér a jablka nastrouháme ,  přidáme nakrájenou cibuli, majolku ,zakysanou smetanu a podle chuti osolíme a opepříme.Vše dobře promícháme a necháme uležet.Můžeme přidávat k masům nebo jen jíme s pečivem.
 
Krabí salát.
Ingredience.
1 krabí tyčínky nakrájíme nadrobno
1 menší čínské zelí nakrájíme na menší kousky
2 rajčata nakrájet
1 žlutá nebo červená paprika
menší plechovka sterilované kukuřice
podle chuti česnek najkrájet nadrobno
1 zakysaná smetana ( nebo bílý jogurt)
sůl. pepř,
1 lžíce sladkého kečupu
Postup:
Vše lehce promícháme a necháme cvíli proležet
 
Podzimní salát.
Ingredience.
1 hlávka čínského zelí
1 menší celer
1 mrkev
10 dkg šunkového salámu
sůl,ocet, citrón
Zálivka.
1 pol. lžíce vody
1 pol. lžíce octa
1 pol. lžíce citrónové šťávy
1 lžíčka cukru
špetku bílého pepře
2 lžíce tatarské omáčky
Postup:
Celer oloupeme , vložíme do osolené a okyselené vody a vaříme asi 20 minut do měkka.Uvařený celer nakrájíme na menší kostičky.Kostičky celeru vložíme do mísy a zakapeme citrónem.přidáme na proužky nakrájené čínské zelí, salám a nahrubo nastrouhanou mrkev.Vše posypeme pažitkou nebo řeřichou a přelijeme zálivkou.Salát mužeme dozdobit vařenými vejci., jemně nastrouhaným sýrem.
 
Čočkový salát.
Ingredience: 
30 dkg čočky
4 jablka
2 okurky srerilované
tatarka,zakysaná smetana
20 dkg šunky nebo může být i šunkový salám
Postup:
Čočku namočíme nejlépe do druhého dne.Pak jí uvarříme a dáme do misky.Přidáme jablka, okurky a šunku nakrájené nadrobno.Podle chuti osolíme přidáme tatarku a zakysanku vše promícháme.Necháme uležet
 
Zelný salát. 
Ingredience: 
1 pytlík kysaného zelí
2 mrkve nastrouhat nahrubo
1větší cibule nakrájet nadrobno
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce cukru
Postup:
Všechny ingredience dáme do misky a promícháme.Salát dáme na chvilku uležet.
 
Salát z čínského zelí.
Ingredience:
1 středně velké zelí nakrájíme nadrobno
3 rajčata nakrájíme na osminky
1 salátová okurka nastrouhaná nahrubo
1 plechovka sterilované kukuřice
20 dkg sýra cihly nastrouhané nahrubo
Dresing:
5 polévkových lžíc tatarské omáčky
1 pol. lžíce olivového oleje
1 pol, lžíce hořčice
ocet, sůl dle chuti
Postup.
Všechny ingredience nakrájíme a zalijeme dresingem. Necháme uležet.
 
Lenčin salát.
Ingredience:
1/4 upečeného kuřete
1 jablko
1 menší cibule
1 lžíce majolky
1 lžíce zakysané smetany
1 lžíčka worcestrové omáčky
pár kapek ctronové šťávy
pepř, sůl
1 hermelín (nemusí být)
Postup:
Kuřecí maso obereme a nakrájíme na malé kousky , přidáme najemno nakrájenou cibuli a jablko nakrájené na malé kostičky.Když budeme dávat sýr , tak ten nastrouháme nahrubo.Ochutíme ostatníma ingrediencema a necháme v lednici vychladit. Můžeme konzumovat s bílým pečivem a nebo salátem naplníme půlky broskví (výborné
 
Salát ke zvěřině (nebo i k jinému masu)
Ingredience
mrkev
pórek
celér
křen
petrželka
majolka
súl, pepř
kyselé nakládané houby
nakládaná okurka
Postup:
Mrkev, křen, celér, pórek,okurku nastrouháme najemno, pak přidáme nadrobno nakrájené houby,petrželku a ostatní ingredience.
Vše promícháme a necháme uležet.
Okurkový salát zaziky.
Inredience
Salátová okurka
1 zakysaná smetana více procentní
2 lžičky koření zaziky
2 lžičky olivového oleje (nemusí být)
sůl. pepř¨,
3 stroužky česneku,
Postup.
Okurku si nastrouháme a trochu posolíme ,aby nám pustila vodu. Mezi tím si v zakysance rozmícháme pepř, zaziky ,
olej, a česnek.Vodu z okurky slijeme a přidáme ochucenou zakysanku. Podle chuti osolíme.Dáme vychladit.
Salát z červené řepy
Ingredience:
125 dkg syrové červené řepy nastrouhat
50 dkg nastrouhaných jablek
25 dkg cibula nadrobno nakrájet
Nálev:
1/4litr vody
1dcl octa
7,5 dkg cukru
1 1/2 lžičky soli
0,5 dcl oleje
Postup:
Nejdříve si převaříme nálev,který necháme vychladnout.Řepu a jablka oškrabeme, nastrouháme a přidáme najemno
nakrájenou cibuli. Zalijeme vychladlým nálevem.Dáme do slenic a nesteriilujeme.Sklenice uložíme do lednice.