DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Masové recepty

Masové recepty...

vyobrazení Krkonošské lávky:

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 45 minut

Ingredience:
Použité ingredience:
1/2 kg vepřové kýty nebo plecka,
2 žloutky,
sůl,
1 lžíce oleje,
1 lžíčka solamylu,
1 lžíčka kari,
1-2 feferóny,
1malá cibule nakrájet na drobno,

Příprava:
Postup přípravy:
Maso naklepeme a nakrájíme na nudličky.Přidáme všechny ingredience a necháme proležet, alespoň do druhého dne.Proležené maso orestujeme na rozpáleném oleji.

Doporučená příloha:
bramboráčky
 
Králík 
recept je určen pro 0 osob(y)
doba přípravy je cca 2.hodiny Ingredience:
Ingredience
1 králík, nebo 1 kg vepřového masa,
4 cibule,
sůl,
kmín,
Nálev:
3/4 l studené vody,
3/4 skleničky oleje,
2 polévkové lžíce hořčice,
1 kávová lžíčka pálivé papriky,
5 stroužků česneku utřít,
Příprava:
Postup přípravy:
Králíka nebo maso omyjeme a naporcujeme.Položíme do pekáčku posolíme a pokmínujeme, hodně zasypeme cibulí nakrájenou na půlměsíčky.Přelijeme nálevem a necháme 2 dny uležet.Potom pečeme pozvolna přikryté v troubě asi 1 hodinu ,pak odkryté dopečeme.
Doporučená příloha:
Nejlépe k tomu chutnají knedlíky a zelí.
Prezidenská kotleta 

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 1 hod.30 min.

Ingredience:
Ingredience:
4 kotlety,
citrón na pokapání,
olej,sůl,hořčice,
cibule,
sterilované žampióny,
4 plátky šunky,
Kaše:
15 dkg sýra cihly nastouhat nahrubo,
2 syrová vejce
strouhánka na posypání

Příprava:
Postup přípravy:
Kotlety nejdříve opláchneme a pak je naklepeme,pokapeme citrónem a olejem.Necháme do druhého dne proležet.Druhý den osolíme a pomažeme hořčicí.Pak na kotlety navršíme sterilované žampióny a překryjeme plátkem šunky.Na šunku dáme kaši ze sýra a narovnáme do pekáčku.V pekáčku vše posypeme strouhánkou přes sítko a trochu podlijeme vodou.Dáme zapéci do trouby chvíli přikryté a pak odkryjeme a pečeme do růžova.

Doporučená příloha:
bramborová kaše,vařený brambor

Jogurtové kuřecí řízky
1 kuřecí prsa  (8 plátků)
1 velký bílý jogurt,
2 vajíčka ,sůl , pepř, koření dle chuti (grilovací koření, gyros,)
3 stroužky česneku,
Strouhanku na obalení,

Příprava : Z joguru a ostatních přísad si připravíme marinádu. Naklepané a osolenné maso necháme uležet v marinádě ,minimélně do druhého dne.Můžou být v marinádě i déle.Potom řízky opatrně obalíme ve strouhance a smažíme .Maso je po upečení velmi křehké a šťavnaté.

Příloha: brambory, bramborová kaše, hranolky

Kuře alá kachna

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 1hod 15 minut

Ingredience:
Použité ingredience:
4 kuřecí stehna,
2 větší cibule,
20 dkg anglické slaniny na plátky,
sůl, kmín,
1 balení kysaného zelí v sáčku , nebo může být kysané vlastní asi 50 dkg,

 

Příprava:
Postup přípravy:
Zapékací misku, nebo pekáček vyložíme anglickou slaninou, na kterou vysypeme rovnoměrně kysané zelí.Omytá a osolená kuřecí stehna položíme na zelí pokmínujeme a zasypeme cibulí nakrájenou na půlměsíčky.Pečeme 45 minut přikryté a poté odkryjeme a dopečeme do zlatova.

Doporučená příloha:
Doporučuji jaký koliv knedlík.My máme nejraději bramborové

Kuřecí maso s nivou
Ingredience:
50 dkg kuřecího masa,
1 šlehačka,
1 větší cibule,
20 dkg nivy,sůl, pepř,
kousek másla na vymazání pekáčku,

Postup přípravy:

Naklepané a osolené maso naklademe do pekáčku posypeme nakrájenou cibulí a rozstrouhanou nivou .Potom vše zalijeme šlehačkou a upečeme v troubě.
Příloha:
Brambory ,hranolky, bramborová kaše ,ale může být i rýže,
Ploutve

Ingredience:

4 naklepané kotlety,
Marináda:1 dcl oleje, 1 lžička soli, 1 lžíce magi, 1 lžička kari, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1/2 lžičky
cukru pudru, 1 vejce, 4 stroužky česneku utřít, 1 lžíce solamylu (solamyl zalijeme studenou vodou a zamícháme.
Až solamyl spadne na dno, vodu slijeme).
Postup:
Naklepané kotlety, namočíme do marinády alespoň na dva dny. Čím déle, tím lépe.Smažíme na rozpáleném oleji.
Příloha: hranolky, bramboráčky, brambor, dle chuti
 
Pikantní králík.
Králíka nejlépe vykoštěného ,ale nemusí být na porcujeme ,osolíme , okmínujeme, opepříme.Položíme do pekáče a posypeme silnou vrstvou cibule nakrájenou na kolečka.Zalejeme nálevem,který jsme připravili 1/2l vody, 2lžíce plnotučné hořčice1 dcl oleje,4 stroužky česneku, 1/4 lžíčky páliné papriky, 1 lžíčka sladké papriky, 1 lžíčka pepře,1 lžíce solamylu, 1 lžíčka kari koření.Králíka necháme v nálevu uležet 24 hodin a pak v troubě dusíme do měkka.Jako příloha jsou velmi dobré bramboráčky.
 
 
Bleskový guláš.
 
Ingredience
40 dkg vepřového masa nebo kuřecího,
1 plechovka červených fazolí,
1 velká cibule
3 stroužky česneku,
1 gulášová kostka, sůl, pepř, kečup, olej, majoránka,
 
Postup:
Na cibuli orestujeme nakrájené maso na kostičky.Přidáme fazole i s vodou, česnek, gulášovou kostku.Vše chvíli povaříme , pak přidáme majoránku a kečup.Máme -li málo omáčky můžeme přidat  vodou.
 
 
 Masová haše.
 Ingredience
1 kg vepřového bůčku
3 housky na močené ve vodě,
4 stroužky česmneku,
pepř a sůl,1 menší cibule,
 
Postup:
Bůček uvaříme s jednou malou cibulí.Pak bůček umeleme a přidáme housky namočené ve vodě, česnek pepř a sůl.Vše promícháme a dáme upéct do trouby.
Příloha: vařený brambor a salát z kysaného zelí
 
Tatranské kuře.
Ingredience:
50 dkg kuřecích prsou,
1 malá plechovka žampiónů,
paprika sterilovaná nebo čerstvá kapie,
pórek, česnek, sojová omáčka,
anglická slanina,
sýr niva, sůl
upečené malé bramboráčky,
Postup.
Nejdříve si upečeme klasické malé bramboráčky ,nejlépe na livanečníku.Potom kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji.Pak přidáme nakrájenou papriku,pórek,žampióny,sůl, česnek a sojovku.Směs ještě chvíli orestujeme a pak dáme na bramboráčky.Bramboráčky poklademe do pekáče posypeme sýrem a položíme na ně plátek anglické.Vše vtroubě zapečeme.
Příloha: zeleninový salát
 
Kuřecí rarášci.
Ingredience:
60dkg kuřecího masa,
2 lžíce hl. mouky,
2 lžíce solamylu,
1dl piva,
1 lžíčka plnotučné hořčice,
1 lžíce sojové omáčky,
1 vejce, pepř, sůl,
2stroužky česneku.
1 lžíce medové marinády (nemusí být může být koření podle chuti)
 
Postup:
Ze všech surovin vymícháme těstíčko ,do kterého zamícháme maso nakrájené na malé kousky.Necháme uležet do druhého dne .Druhý den uděláme placičky , které zprudka upečeme na oleji.
Příloha: hranolky, bramborová kaše,atd.
 
 
Obrácené řízky.
Ingredience:
Vepřové řízky,
plátky anglické slaniny,
strouhanka, vejce, cibule ,
olej, sůl, pepř,
 
Postup:
Řízky naklepeme,popepříme a osolíme. Řízky nejdříve obalujeme ve strouhance a pak namočíme do vajíčka.Potom na oleji zprudka usmažíme .Usmažené řízky naklademe do pekáče , proložíme cibulí a anglickou slaninou.Trochu podlijeme vodou (né moc) a upečeme v troubě.
Příloha: bramborová kaše a zelný salát.
 
Bůčková roláda.
Ingredience:
1 kg umletého bůčku
20 lžíc mléka
sůl
Umletý bůček osolíme a zalijeme mlékem.Necháme do druhého dne.Mléko jse nám vsaje do masa.Druhý den si vezmeme alobal a namažeme ho trochu olejem.Na alobal uděláme z bůčku placku asi 2 cm. silnou.Náplň volíme dle libosti.Například (aglická slanina, smažená vajíčka, cibule, sterilovaná paprika, petrželka ).Roládu svineme a necháme zabalenou v alobalu.Dáme do pekáče a podlijeme vodou ( 1 hrnek).Necháme chvíli péci v alobalu a pak alobal odstraníme a pečeme dozlatova.
 
Šunkové rolky.
Ingredience:
Plátky šunky nebo vepřového , kuřecího masa
mleté maso
měkký salám
anglická slanina
cibule, rajče,červená kapie
sýr cihla
Šunkové rolky s mletým masem od magi.(pytlík)
 
Postup:
Na plátky šunky nebo masa namažeme mleté maso a dáme kousíček salámu , papriky,cibule a zamotáme do rolek .Naklademe do pekáčku ,posypeme strouhanou cihlou .Poklademe plátky anglické slaniny , přidáme 1 oloupané rajče a papiku. Na konec
zalijeme vodou ve které jsme rozpustili pytlík Šunkových rolek.Vložíme do trouby a upečeme.
 
Příloha:
Rýže, branbor, nebo chléb
 
Játra se slaninou.
Ingredience:
50 dkg vepřových jater
hladká mouka na obalení
1 lžíce hladké mouky
1 lžíčka worcesterové omáčky
pár kapek citrónové šťávy
slanina, sůl
Postup:
Játra omyjeme a nakrájíme na menší plátky, které lehce opepříme ,obalíme v mouce a vložíme na rozehřátého oleje.Játra nikdy nesolíme před jejich úpravou, ztvrdla by.Rovněž je musíme smažit pomalu ,aby se na povrchu neutvořila kůrka , prozože ta by zhořkla.Hotová játra vyjmeme a necháme na teple.do výpeku vmívcháme lžíci mouky ,osmahneme jí, zalijeme šálkem vody a osolíme nebo přidáne 1/2 kostičky masoxu.Omáčku za stálého míchání povaříme a pak dochutíme worcestrem a citrónem.Plátky slaniny osmahneme na pánvi z obou stran dokřupava.Játra vložíme do omáčky a na talíří ozdobíme křupavou slaninou.
Příloha:
Brambor, hranolky, rýže,
 
Katův šleh.
Ingredience:
3/4 kg vepřové kýty
2 cibule
10dkg naložených okuerk
10 dkg sterilovaných kapií ( bez nálevu)
kečup asi 3 lžíce
2 feferónky
olej worcester
mletý pepř,sůl
Postup:
Plátky vepřové kýty naklepeme a pokrájíme na nudličky,osolíme,opepříme a na rozpáleném oleji orestujeme skoro do měkka.Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět.Pak vložíme pokrájené okurky a kapie ,nadrobno pokrájené feferonky,kečup,několik kapek  worcesteru a krátce podusíme , aby bylo maso měkké.
Příloha:
Hranolky, krokety, bramboráčky ,rýže
 
Čertovská pánev.
 
Ingredience:
20 dkg vepřového plecka (kýta)
40 dkg kuřecích řízků
20 dkg klobásy
1 červená kapie
1 zelená paprika
1 plechovka červených fazolí v chili omáčce
4 středně velké cibule
20 dkg žampionů nebo plechovka sterilovaných
1 pórek
chilli koření dle chuti
0,1 l piva světlého
1 kelímek strouhaného křenu
sůl, mletý pepř
Postup:
Maso pokrájíme na nudličky ,klobásky na tenké kolečka,žampiony olupeme a pokrájíme na kousky , papriky zbavíme jadřinců,nakrájíme na proužky,česnek a cibili nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso vyjmeme na talíř ,do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek,přidáme papriky,žampiony a restujeme 5 minut.Pak vložíme maso zpět ,na kousky nakrájené  chilli papričky nebo chilli koření,podlijeme mírně pivema pár minut podusíme.Přidáme plechovku fazolí dle potřeby i trochu nálevu).Okořeníme dle chuti.Na talíři posypeme hustě křenem a zdobíme kolečky pórku.
 
Krakonošův bramborák. 
Ingredience:
Těsto na bramboráky
Náplň 
50 dkg vepřového nebo kuřecího masa
20 dkg měkkého salámu
1 cibule 20 dkg žampionů nebo kdo má čerstvé houby
sůl, pepř,
2 lžíce kečupu
20 dkg cihly
Postup
Nejdříve si připravíme náplň.Maso a ostatní suroviny orestujeme do měkka.Potom si připravíme těsto na bramboráky ,jak kdo je zvyklí.Upečeme bramborák na celou pánev.Na bramborák na jednu polovinu dáme masovou směs a přehneme.Dáme na talíř a silně posypeme rozstrouhaným sýrem a můžeme ještě přidat rozstrouhaný křen.
 
Kuře s nivou a ananasem.
Ingredience: 
4 vykoštěné kuřecí řízky (50 dkg)
10 dkg nivy nastrouhat
trochu ananasového kompotu
kousek zelené části pórku
worcestr
pepř, sůl
Postup:
Kousky opepřeného masa orestujeme na oleji a přidáme worcestr,ananas,pórek.Necháme chvíli podusit a zasypeme strouhanou nivou,kterou necháme rozpustit.Podle chuti přisolíme.
Podáváme s hranolkami.
 
Kuřecí ptáčci.
Ingredience 
4 plátky kuřecího masa
4 plátky anglické slaniny
4 kousky párků
1 uvařené vajíčko
2 okurky
cibule , hořčice,pepř,sůl,hladká mouka,
Postup: 
Kuřecí maso naklepeme osolíme, opepříme a namažeme hořčicí.Na každý plátek položíme anglickou slaninu, párek, okurku ,vajíčko,kousek cibule. Plátky smotáme a zpíchneme párátkem , aby nán držely u sebe.Ptáčky obalíme v  hladké mouce a zprudka opečeme.Potom si nakrájíme cibuli a na oleji necháme zpěnit, pak přidáme ptáčky a podlijeme vodou.Dusíme do měkka.
Průběžně podléváme , abychom měli dostatek šťávy.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem. 
 

Ražniči v trojobalu

vyobrazeníIngreddience:
4 kusy kuřecích prsíček
25 dkg anglické slaniny nakrájet
koření na rožnění nebo jaké kdo má rád
sůl,cibuli
Na obalení vajíčko, mouku hl., strouhanku
 
Postup:
Maso si omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které osolíme a posypeme kořením.Každý kousek masa zabalíme do kousku anglické slaniny a napichujeme na jehlu.Vždy kousek masa a plátek cibule.Nakonec obalíme v trojobalu a usmažíme. Nejlépe ve fritovacím hrnci, aby jsme to měli stejnoměrně usmažené.
Jako příloha brambory na všechny způsoby a zeleninová obloha.
 
Krakonošova směs od sýkorky.
Ingredience
60dkg vepřové krkovičky
2 větší cibule
3 lžíce sojovky
2 lžíce polotučné hořčice
1 lžíce sladké papriky
30 nakrájených hub (můžou být i žampiony)
1 menší pórek nakrájený na slabá kolečka, sůl
Postup:
Maso nakrájíme na kostky a přidáme k němu cibuli,sojovku,hořčici ,sladkou papriku a necháme uležet asi 2 hodiny.
Do kastrólu dáme trochu oleje pórek, houby a maso.Trochu podlijeme vodou a dusíme do měkka.Podle chuti osolíme.
Příloha:
rýže, brambor, hranolky
 
Vepřová konzerva.
Ingredience:
2,60kg bůčku
2 lžíce vegety
1/2 lžíce rychlo soli
400ml. vody
Postup:
Nejdříve si nakrájíme maso na kostky. Maso dáme do papiňáku a přidáme rychlo sůl,vegetu a zalijeme vodou.
Vše promícháme,zavřeme papiňák a dáme vařit 1 hod.Uvařené maso naplníme do sklenic a zavíčkujeme.
Sterilujeme 80°C půl hodiny.
Výborná jako studená na chleba,nebo jako příloha ke knedlu zelu.
Kuře v zelí.
Infredience:
1 malá hlavička zelí
kmín,sůl, cibule.
1/2 kuřete, grilovací koření, sůl, česnek,
podravka,
Postup:
Nejdříve si nakrájíme zelí nadrobno.Dáme ho uvařit s kmínem a solí do měkka a vodu slijeme.
Mezi tím upečeme kuře a šťávu slijeme do zelí. Kuře obereme,nakrájíme na menší kousky
a promícháme se zelím a dochutíme podravkou.
Příloha uvařená rýže. 
Farářské řízky.
ingredience:
1 kg vepřového masa (kýta ,krkovice,kotleta)
2 větší cibule
30 d dkg cihly nastrouhané
1/2 l smetany
sůl, pepř, plnotučnou hořčici, hladkou mouku,
Postup:
Naklepeme maso a opepříme, osolíme .Jednou stranou smočíme do hladké mouky. Vymažeme 
 trochu pekáč a maso tou pomoučenou stranou do něho naklademe. Maso pomažeme hořčicí a zasypeme
 cibulí nakrájenou na půl  měsíčky a nastrouhaným sýrem. Vše zalijeme smetanou.
Dáme do trouby péci asi na 1 hodinu při 180°C.
Příloha:
vařený brambor, bramborová kaše
 
Karbanátky bez housky.
Ingredience:
1/2 kg mletého masa jako na sekanou
4 vajíčka
4 pol . lžíce  hl. mouky
1/2 prášku do pečiva
2 vrchovaté pol. lžíce zakysané smetany
1 velká palička česneku
1 cibule nakrájená nadrobno
pepř,sůl
Postup.
Vše řádně promícháme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Karbanátky neobalujeme a pečeme
pozvolna na oleji po obou stranách.
Příloha na jakou kdo má chuť.
 
 
Kuličky z mletého masa.
Ingredience:
1/2 kg mletého masa
3 cibule drobně nakrájet
1 lžička pepře
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
2 lžíce solamylu
2 lžíce kečupu
Postup:
Všechny ingredience dobře promícháme a necháme uležet do druhého dne.
Pak děláme malé kuličky a pečeme na pánvi nebo můžeme ve friťáku.
Jako příloha mohou být brambory a nebo studené s chlebem.