DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vánočni cukroví

Nový blok - dvojitým kliknutím zde zahájíte úpravu bloku...

 

Vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky:
Ingredience.
25 dkg hladké mouky
15 dkg másla
10 dkg mletých lískových jader
3 dkg cukru pudru
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme uležet nejlépe do druhého dne.Druhý den vytvarujeme malé rohlíčky a upečeme.teplé obalujeme v moučkovém cukru.
 
Oříškové kuličky.
Ingredience
25 dkg hladké mouky
20 dkg másla
2 dkg cukru močka
1 žloutek
10 dkg lískových jader
Postup:
Z mouky ,cukru, másla a žloutku vypracujeme těsto a necháme uležet nejlépe do druhého dne.Potom balíme lísková jádra do tšsta. Pečeme na plechu na pečícím papíru.Teplé obalujeme v cukru moučce.
 
Myslivecké knoflíky:
Ingredience na těsto.
25 dkg hladké mouky
8 dkg cukru krupice
12,5 dkg másla
3 žloutky
Náplň:
20 dkg cukru močka
20 mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
ze 3 bílků sníh
Vlašská jádra na ozdobu
Postup:
Vypracujeme těsto a vyválíme na placku.Potom vykrajujeme malá kolečka. Na každé kolečko dáme lžíčkou trochu náplně a vlašské jádro na ozdobu.Dáme na plech a upečeme.
 
Linecké cukroví slepované.
Ingrdience :
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10dkg cukru
1 vajíčko
rybízová marmeláda na slepování
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme uležet nejlépe do druhého dne.Potom vyválíme placku , ze které vykrajujeme různé tvary.Dáme upéci a studené slepujeme rybízovou marmeládou.
 
Pracny.
Ingredience:
35 dkg hladké mouky
14 dkg másla
10 ddkg strouhaných vlašských ořechů
10 dkg cukru
1 vajíčko
1 lžíce kakaa
citrónová kůra
špetku mletého hřebíčku
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.Druhý den plníme do formiček a upečeme.obalujeme v  moučkovém cukru.
 
Masarykovo cukroví. 
Ingreddience:
30 dkg polohrubé mouky
20 dkg másla
10 dkg cukru
20 dkg lískových jader (celé namočené ve vodě asi 2hodiny)
1 žloutek
1 lžíce kakaa
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, z kterého uděláme váleček  asi o průměru 4 cm.Váleček necháme uležet do druhého dne v lednici.Pak krájíme kolečka o síle asi 2 cm.Pečeme v troubě ,raději mírně.Teplé obalujeme v cukru.
 
Jadranky. 
Ingredience:
Těsto:
20 dkg hladké mouky
15 dkg másla
7 dkg cukru
5 dkg mletých lískových oříšků
1 lžíce kakaa
1 žloutek
1 vanilkový cukr
Náplň:
12 dkg cukru moučky
15 dkg pražených strouhaných oříšků
2 lžíce rybízové marmelády
1 žloutek
Postup:
Uděláme si těsto a necháme ho odpočinout.Potom vyválíme placku a vykrajujeme malá kolečka , která upečeme.Kolečka po vychladnutí slepujeme náplní a polijeme čokoládou a zdobíme oříškem.
 
Banánky.
Ingredience:
4o dkg hladké mouky
21dkg  tuku omega
10 dkg cukru moučka
3 žloutky
3 lžíce mléka
7 dkg másla
vanilkový cukr, citrónová kůra
rybízová marmeláda na slepování,čokoláda na vaření na smáčení,
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho do druhého dne uležet.Potom těsto dáme do strojku a tvarujeme banánky.Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.Studené slepujeme rybízovou marmeládou a smáčíme jeden konec v čokoládě.
 
Marcipánky.
Ingredience:
15 dkg hladké mouky
14 dkg cukru moučka
6 dkg másla
1 vejce
10 dkg mletých lískových jader
1 lžíčka skořice mletá
 citronová kůra
vajíčko na potírání
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto a necháme uležet , nejlépe do druhého dne.Potom vykrajujeme různé tvary a zdobíme půlkou mandle. Teplé upečené cukroví potřeme bílkem a necháme uschnout.
Ořechy pro dobré přátelé
Ingredience na těsto:
10 dkg cukru
4 dkg másla
2 žloutky ,10 dkg mletých vlašských ořechů
půlky jader ořechů, bílek
Postup:
Nejdříve si dáme rozpustit máslo,do kterého přidáme cukr, žloutky a mleté vlašské dřechy. Uděláme těsto,které
necháme vychladnout.Z těsta tvoříme malé kuličky na každou lehce přitlačíme půl ořechu , který máme namočený
v bílku. Zvolna upečeme.
Vychladlé spojíne nádivkou.
Nádivka:
3 lžíce mléka
15 dkg moučkového cukru
2 lžíce vanilkového pudingu
7 dkg mletých ořechů
1 lžíce rumu
Nejdříve si uvaříme mléko s  pudingem a cukrem asi 5 minut.Pak přidáme mleté ořechy a rum. Necháme vychladnout.
Pak se spojují dva ořechy nádivkou smáčíme rozpuštěné čokoládě.
Vychladlé vkládáme do papírových košíčků.
Princezky
Ingredience:
25 dkg hladké mouky
12,5 dkg cukru moučka
1 tuk Stella
12,5 dkg mletých lískových jader
Postup:
Uděláme si těsto a necháme do druhého dne uležet.
Druhý den z těsta vykrajujeme kytičky , které upečeme do růžova.
Kytičky slepíme  nutelou a polijeme čokoládou a zdobíme mandlí.
Holmanovy měsíčky.
ingredience:
5 vajíček
2 bílky
25 dkg cukru
20 dkg polohrubé mouky
1 hera rozputit
1čokoláda na vaření nastrouhat
Postup.
7 bílků vyšleháme v tuhý sníh.Přidáme cukr a žloutky.Vařečkou pozvolna vmícháme mouku ,nastrouhanou čokoládu a
 rozpuštěnou vychladlou heru.Zprudka upečeme a ještě teplé polijeme polevou.Polité hned vykrajujeme půl měsíčkÿ.
 
Poleva
20 dkg moučkového cukru
2 lžíce horkého mléka
2-3 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce oleje.
Vše vymícháme do hladka.
 
Zevelovy rohlíčky.
Ingredience:
28 dkg hladké mouky
18 dkg tuku
2 dkg droždí
špetka soli
1 lžíce cukru
čokoláda na smáčení.
Postup:
Zpracujeme těsto, ale droždí tam jen rozdrobíme.Těsto nemusí odležet a dělá se hned.Tvarujeme rohlíčky,které upečeme
dorůžova a vychladlé smáčíme konce v čokoládě.
Mrkvové cukroví
Ingredince:
20dkg polohrubé mouky
12,5 dkg másla
10dkg jemně nastrouhané mrkve
1/3 prášku na peční
kůra z jednoho citrónu
Postup:
Vypracujeme těsto ,ze kterého vykrajujeme různé tvary.Upečeme a obalíme v cukru moučce.
Cukroví je vhodné pro diabetiky,ale neobalujeme v cukru ,ale můžeme ozdobit kapkou DIA čokolády.

Ořechy do formiček.

ingredience:
21 dkg hladké mouky
16 dkg másla
  7 dkg mletých vlašských ořechů
  8 dkg cukru moučka
  2 lžičky kakaa
Postup .
Vypracujeme těsto a necháme alespoň 2 hodiny uležet. Nejlépe do druhého dne. Naplníme formičky a upečeme.
Ořechy buď slepujeme ořechovým krémem nebo necháme jen půlky.
 
Perníčky.
Ingredience na těsto :
40 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
10 dkg tuku rozpustit
2 vajíčka
2 lžíce medu
Ingredience na polevu:
15 dkg cukru moučka
1 bílek
1 lžíce citronové šťávy přecedit
1 lžička solamylu
Všechny ingredience si dáme do misky a elektrickým hnětačem zpracujeme na polevu.
Ingredience na těsto zpracujeme a necháme do druhého dne uležet .Druhý den vykrajujeme různé tvary.
Upečeme a teplé pomažeme bílkem ,aby se nám perníčky leskly
 
Vánoční štola.
Ingredience:
50 dkg hladké mouky
11/2 hrnku cukru moučka
25 dkg nízkotučného tvarohu ve vaničce
7 dkg kandovaného ovoce
6 dkg rozinek naložených den předem v rumu
2 vejce
1 prášek do pečiva
10 dkg rozpuštěné hery
5 dkg rozpuštěného sádla
1/2 lžičky soli
Postup:
Ze všech ingrediencí uděláme těsto. Rozdělíme si na dva díly . Kdo chce velkou štolu ,ta může z celého.
Těsto rozválím na plát as 2 cm silný. Potom přeložím těsto z obou delších stran k sobě. Pak ještě jednou přehneme 
a máme štolu hotovou. Přeneseme na plech s pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C Během pečení  
štolu mažeme rozpuštěným máslem. Doba pečení asi tři čtvrtě hodiny .Zkusíme jestli je upečená špejlí.
 Po upečení trochu vychladlou štolu posypeme hustě moučkovým cukrem. Necháme uležet .Nebo jíme hned.
 
 
Medovničky.
Ingredience:
30 dkg hladké mouky
12 dkg cukru
8 dkg másla (hera)
8 dkg mletých ořechů
4 lžíce tekutého medu
2 vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička perníkové koření
1/2 dcl vody
 Postup:
 Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Necháme odležet ,alespoň dvě hodinky. Nejlépe do druhého dne,
 Pak tvoříme kuličky a dáme na plech s pečícím papírem .Vezmeme půlku ořechu a zamáčkneme do kuličky.
Horké pomažeme bílkem, aby se nám pěkně leskly.
 
Jeptišáci.
Ingredience na těsto:
20 dkg hladké mouky
16 dkg másla
8 dkg cukru krupice
8 dkg lískových jader
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
Krém:
10 dkg másla
10 dkg cukru moučka
1 čokoládu 80% i více
Čokoládu si rozpustíme a necháme vychladnou ,aby byla vlahá. Pak do ní přidáme máslo a cukr.
Vyšleháme.
Z těsta vykrajujeme malá kolečka a upečeme . Kolečka slepíme krémem a polijeme čokoládovou
polevou . Zdobíme ořechem.
Opilý Francek.
Ingredience na těsto:
15 dkg polohrubé a hrubé mouky
15 dkg cukru
15 dkg hery
4 žloutky 1 prášek do pečiva
sníh ze 4 bílků
Nádivka
20 dkg kokosu
20 dkg mletých ořechů
25 dkg cukru moučka
2 dcl rumu
čokoládová poleva
Postup.
Žloutky s cukrem a herou ušleháme do pěny. Přidáme mouku a prášek a na konec lehce vmícháme sníh.
Dáme upéct do růžova . Na vychladlý korpus namažeme nádivku a polijeme čokoládovou polevou.
Krájíme na malé kostičky.
 
Bílkovo-meruňkové - oříškové placičky.
Ingredience:
4 bílky
12 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
16 dkg meruněk nakrájených na velmi malé kousky
12 dkg mletých lískových jader
Postup:
Bílky ušleháme  s cukrem do velmi hustého sněhu. Přidáme nakrájené na malinkaté kousky meruňky a
nastrouhané oříšky, Lžičkou dáváme na pečící papír na plech. Pečeme nejlépe horkovzdušné troubě
na 170°C asi 20 minut.
Kokosky
Ingredience.
3 bílky a špetka soli
10 dkg cukru moučka
2 lžíce strouhánky
1 lžička rybízové marmelády
20 dkg kokosu.
 Postup:
 Bílky ušleháme se špetkou soli. Přidáme cukr a ještě trochu prošleháme. Přdáme marmeládu , kokos ,strohanku
a promícháme.  Lžičkou dáváme na plech s pečícím papírem malé hromádky.
 
Bleskové kokosky .
Ingredience :
1 vajíčko celé 
10 dkg cukru moučka
1 lžíce másla 
10 dkg strouhaného kokosu 
Postup .
Vajíčko dáme do misky k němu přidáme cukr a máslo . Vše promícháme ,ale nešleháme .
Pak do toho zamícháme 10 dkg strouhaného kokosu a necháme chvíli odstát , aby se kokos nasál . .
Potom malou lžičkou děláme na plech s pečícím papírem  malé hromádky . Máme asi 30 kousků .Pečeme  na 150° C do růžova. Sundáváme vlažné .